Back-up en gegevensbescherming - hoe bescherm je je gegevens?
Je bent, net als de meeste mensen die in een moderne samenleving leven, waarschijnlijk een van degenen die bijna dagelijks technologie en het internet gebruiken. Dit feit zou niemand meer echt moeten verbazen, want digitale systemen maken nu meer dan ooit deel uit van het dagelijks leven. Vooral wat betreft sociale aspecten als communicatie, zelfverwerkelijking en het delen van beelden, bieden sociale media een ongelooflijk breed scala aan mogelijkheden. Elke dag worden ontelbare gegevens gedeeld met mensen uit de hele wereld. Profielen op sociale media bevatten enorme hoeveelheden informatie over de eigenaar, iedereen wisselt informatie uit met iedereen en er zijn nauwelijks grenzen aan de communicatie. Het leven wordt steeds zichtbaarder en speelt zich steeds meer af in de digitale, openbare ruimte.
Een vrij natuurlijke ontwikkeling hierbij is echter dat gegevens die bijzonder privé en beschermenswaardig zijn, steeds belangrijker worden. Immers, niet alle informatie moet met het publiek gedeeld worden. Bovendien is er behoefte aan bescherming van juist deze privé of bijzonder belangrijke gegevens - zowel tegen misbruik als tegen verlies van gegevens. Snelle vooruitgang brengt ook risico's met zich mee, die tot een minimum kunnen worden beperkt door passende maatregelen te nemen. Hier komen back-ups en adequate gegevensbescherming om de hoek kijken. Maar hoe slaag je erin je gegevens betrouwbaar te beschermen en welke software oplossingen zijn daarvoor beschikbaar?
De risico's
Eerst en vooral moet je geïnformeerd worden over de bestaande risico's om te begrijpen waarom de hulpmiddelen in deze categorie nodig zijn. Twee risico's springen er in het bijzonder uit:
Misbruik en diefstal van gegevens
Een nadeel van zo'n snelle digitale vooruitgang is de ontluikende cybercriminaliteit. Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om privé-gegevens te bemachtigen en ze voor criminele doeleinden te misbruiken. Het is vaak al genoeg om op de verkeerde website te klikken om je computer met kwaadaardige software te infecteren. Maar ook met malware geïnfecteerde links die via social media profielen van nietsvermoedende kennissen of vrienden worden gestuurd kunnen de aanzet geven tot het downloaden van frauduleuze software. In een mum van tijd zijn alle privé of zeer belangrijke gegevens op de harde schijf versleuteld en alleen toegankelijk voor de dader. Dit wordt meestal gevolgd door de vraag om een som geld om de gegevens vrij te kopen. Als de geëiste som niet betaald wordt, worden de gegevens vaak gewist of blijven ze vergrendeld of versleuteld tot het systeem volledig herbouwd is.
Technische gebreken
Hoe nieuw en veilig je harde schijf ook is, ook die kan na verloop van tijd beschadigd raken en niet meer werken. Of er een defect is aan de hardware of aan de software speelt een tamelijk ondergeschikte rol. Het is niet ongewoon dat bij een ernstig defect het hele besturingssysteem aangetast wordt. Met de ondergang van het besturingssysteem gaan normaliter alle gegevens verloren die niet van tevoren adequaat geback-upt zijn.
Welke software oplossingen zijn er beschikbaar?
Als je je nu afvraagt welke programma's een betrouwbare oplossing voor het probleem bieden, krijg je nu een klein inzicht in mogelijke software die met deze categorie te maken heeft.
Acronis True Image
Deze software oplossing bestaat in vier varianten: Acronis True Image Essentials, Acronis True Image Standard, Acronis True Image Advanced en Acronis True Image Premium. De naam "Acronis True Image" is echter verouderd en het programma staat nu bekend als "Cyber Protect Home Office". Deze software richt zich sterk op zowel back-ups als op functies van een antivirus programma. Om op een betrouwbare manier back-ups van gegevens te maken is de Acronis Cloud beschikbaar, die voldoende ruimte biedt. Desgewenst kun je de gegevens ook lokaal opslaan, waarbij de hierboven genoemde risico's bestaan in geval van een technisch defect.
Acronis True Image of Cyber Protect Home Office bevat ook een bekwaam antivirusprogramma, dat ontworpen is om het thuissysteem te beschermen tegen schadelijke software en cyberaanvallen. Daartoe worden in de achtergrond real-time scans uitgevoerd, die voortdurend de toestand van het systeem in de gaten houden. Het programma beveiligt zo enerzijds de computer tegen actieve bedreigingen en zorgt anderzijds voor betrouwbare back-ups.
WinZip
WinZip Standard of WinZip Pro is je waarschijnlijk beter bekend als een uitpakprogramma. Dat is zeker de focus van de software, maar je kunt er ook veilige back-ups mee maken. Zo zie je dat het de moeite waard is de programma's waarvan de hoofdtaak duidelijk niet in deze categorie ligt, eens nader te bekijken.
Ashampoo Backup Pro 15
Ashampoo Backup Pro is bijzonder geschikt voor je als je een uitgebreid Windows back-upprogramma nodig hebt dat in staat is een back-up van je gegevens te maken en ze te herstellen als het ergste gebeurt. Het programma controleert regelmatig of de geheugen- en systeemcapaciteit voldoende zijn om een backup te maken. Alleen als aan deze voorwaarden voldaan is, kan een back-up gemaakt worden. Bestanden kunnen ook gecomprimeerd worden om nog meer opslagruimte te besparen. Het noodsysteem dat Ashampoo Backup Pro 15 in zijn repertoire heeft opgenomen is bijzonder interessant. Dit moet altijd op een extern opslagmedium staan. Als je besturingssysteem helemaal uitvalt, kun je het met behulp van het noodsysteem gemakkelijk in de oorspronkelijke staat herstellen.
Steganos Veilig & Steganos Wachtwoord Manager
Als je vooral geïnteresseerd bent in een software combinatie waarmee je veilige wachtwoorden voor alle profielen kunt maken en beheren, dan zijn Steganos Password Manager en Steganos Safe de juiste keuze voor jou. Steganos Safe helpt je belangrijke gegevens te versleutelen, zodat alleen jij er bij kunt. Mocht je systeem ooit ernstig beschadigd raken en alle wachtwoorden gewist, dan biedt deze software oplossing de mogelijkheid van herstel via een hoofdwachtwoord.
iolo Systeem Mechanicus
Dit hulpmiddel is een beetje anders dan de vorige programma's. Iolo System Mechanic zorgt ervoor dat je computer zo foutloos mogelijk kan werken om storingen en crashes te voorkomen. Vaak zijn massale fouten in het thuissysteem de voornaamste oorzaak van een storing en een daarmee gepaard gaand verlies van gegevens. Iolo System Mechanic voert preventief werk uit door voortdurende scans en systeemcontroles, waarin bronnen van fouten worden opgespoord en verwijderd. Verder scant iolo System Mechanic de computer op overtollige gegevensrotzooi, die de werksnelheid enorm vertraagt en ook tot storingen kan leiden. Als er overbodige gegevensfragmenten op je computer gevonden worden, verwijdert iolo System Mechanic ze volledig en vermindert het risico op een crash.