Producten van F-Secure GmbH
F-Secure - Anti-virus bescherming en anonimiteit van een pro
F-Secure is een Fins bedrijf dat zich richt op informatiebeveiliging. Het softwarebedrijf beperkt zich niet tot typische antivirus bescherming, maar rekent ook andere aspecten van gegevensbescherming en gegevensbeveiliging tot zijn expertise. Dus als je overweegt of F-Secure kopen een optie voor je zou zijn, moet je eerst duidelijk zijn over welk gebied je prioriteit geeft. F-Secure biedt je een schat aan mogelijkheden om uit te kiezen op het gebied van zowel anti-virus bescherming als anonimiteit op het internet. Maar eerst het een en ander: In principe moet je natuurlijk eerst de reden begrijpen waarom zulke software in de eerste plaats nodig is.
Welke gebieden bestrijkt software van F-Secure?
Omdat dit beveiligingssoftware is, bestrijkt het natuurlijk alle aspecten die met gegevensbescherming en -beveiliging te maken hebben. De aandacht gaat echter vooral uit naar twee gebieden die de moeite waard zijn om onder de aandacht te brengen.
Antivirus bescherming
Programma's als F-Secure Internet Security of F-Secure Safe zijn in de eerste plaats geschikt als bescherming tegen bedreigingen van het World Wide Web, m.a.w. het zijn typische antivirus programma's. Maar waarom zijn zulke programma's eigenlijk nodig?
Vooral de laatste jaren heeft het internet zich met enorme stappen ontwikkeld, waardoor voor de burgers van de moderne samenleving veel nieuwe mogelijkheden zijn ontstaan. Ga maar na hoezeer de communicatie tegenwoordig naar de digitale sector is verschoven. Boodschappendiensten, die zowel op computers als op smartphones werken, stellen alle leden van de samenleving in staat met anderen over de hele wereld te communiceren. Ook de sociale media zijn een niet te onderschatten factor in de moderne communicatie of vrijetijdsbesteding. Dag na dag worden blogbijdragen, posts, commentaar of foto's gedeeld op sociale platforms. Mensen uit de hele wereld communiceren, discussiëren en delen hun wereldbeeld zo vaak mogelijk.
Wat je echter niet mag vergeten: Elke dag worden talloze gegevens op deze manier gedeeld, gebruikt en verwerkt. Hoewel het hier normaliter om tamelijk onschadelijke gegevens gaat die niet bepaald aan geheimhouding of dergelijke onderhevig zijn, is dat niet altijd het geval. Vooral in de beroepssector, waar dagelijks talloze gegevens worden uitgewisseld en verwerkt, kunnen bedrijfsgeheimen of persoonlijke gegevens van werknemers bijzonder beschermenswaardig zijn. Op deze manier ontstaat vaak een dilemma: terwijl beschermenswaardige gegevens ook gebruikt en verwerkt moeten worden, moet er toch een sterke bescherming zijn, bijvoorbeeld tegen bedreigingen van buitenaf.
Je kunt je afvragen waarom strenge gegevensbeschermingsmaatregelen überhaupt nodig zijn, als de technologische vooruitgang toch al ver genoeg zou moeten zijn om alle bedreigingen uit de weg te ruimen. Helaas heb je niet helemaal gelijk, want ook de georganiseerde misdaad profiteert van de voortdurende ontwikkeling. Elke dag zoeken cybercriminelen naar nieuwe methoden waarmee ze bijvoorbeeld gegevensdiefstal kunnen plegen. Ze gebruiken verraderlijke technieken zoals valse websites of met malware geïnfecteerde links om je persoonlijke gegevens te bemachtigen.
Je kunt je echter beschermen met antivirussoftware zoals F-Secure Internet Security of F-Secure Safe, waarvan de belangrijkste taak is je veilig te houden op het World Wide Web. Normaal werkt een betrouwbaar antivirus programma met verschillende vormen van scans die je ofwel handmatig kunt activeren, of die autonoom op de achtergrond lopen. Tot de autonome scans behoren de zogenaamde real-time scans, die altijd op de achtergrond lopen en je tegen gevaar beschermen. Als je bijvoorbeeld een met malware geïnfecteerde website bezoekt of op aangetaste links klikt, wordt de website onmiddellijk geblokkeerd of wordt de door de link gestarte download geblokkeerd. Op deze manier kan kwaadaardige software in de eerste plaats niet op je systeem komen.
Als er toch kwaadaardige software op je systeem terechtkomt, kun je die met handmatige scans opsporen en onschadelijk maken. Getroffen bestanden worden snel naar een quarantaine gebied verplaatst, zodat ze geen schade meer kunnen aanrichten. Wat er daarna precies met de aangetaste bestanden gedaan moet worden is natuurlijk aan jou.
Anonimiteit op het net
Natuurlijk is malware niet het enige probleem dat aandacht vraagt. Wist je dat al je activiteiten op het Internet gelogd worden? Bovendien kan deze informatie bekeken en gebruikt worden om een gedragsprofiel van je op te stellen. In gewone taal betekent dit dat derden een nauwkeurig inzicht hebben in je persoonlijke surfgewoonten, gewoon door het feit dat je je op het Internet beweegt en sporen achterlaat. Het meest gebruikelijke gebruik van deze gegevens is door bedrijven die je "aanbiedingen" willen doen op basis van je persoonlijke voorkeuren. Heb je je soms niet afgevraagd waarom er een advertentie verschijnt over precies hetzelfde onderwerp dat je nog geen 10 minuten eerder op internet hebt onderzocht? Tracking software en zogenaamde cookies zijn de oorzaak. Deze kunnen nauwkeurig gebruikt worden om gegevens te verzamelen die je surfgewoonten weerspiegelen.
Het gebruik van deze gegevens door reclamebureaus kan vervelend zijn, maar het is niet gevaarlijk. Het is echter een ander verhaal wanneer cybercriminelen deze gegevens gebruiken om je gedragspatronen te analyseren en er valstrikken mee uit te zetten om toegang te krijgen tot nog belangrijkere gegevens.
Programma's als F-Secure VPN zorgen ervoor dat je anoniem over het Internet kunt reizen. Met een VPN, d.w.z. een Virtueel Privé Netwerk, wordt je IP adres regelmatig veranderd, zodat je geen sporen meer op het Internet achterlaat of ze in de eerste plaats niet meer naar jou te herleiden zijn. Op deze manier kan geen gedragsprofiel van je gemaakt worden, dat door eventuele reclamebureaus of zelfs cybercriminelen gebruikt zou kunnen worden. Je hebt ook de mogelijkheid om je hele download-, browser- en zoekgeschiedenis te wissen, zodat je activiteiten je privé blijven, zelfs voor de buitenwereld.
Is het de moeite waard om F-Secure te kopen?
F-Secure kopen is de moeite waard voor zowel privé gebruikers als bedrijven die veel waarde hechten aan beveiliging. Hoewel je beide kunt kiezen, ben je het beste gediend met de aanschaf van F-Secure Total Security & VPN. Op deze manier zijn zowel de anti-virus als de anonimiteit aspecten van online bescherming gedekt en kun je met een gerust hart je activiteiten voortzetten. Als je dit soort software nog nooit gebruikt hebt, is er niets aan de hand. F-Secure Total Security & VPN hebben een rechttoe rechtaan gebruikersinterface die gemakkelijk te gebruiken is.